Декларация от името на ПГ на БСП за България“ На този

...
Декларация от името на ПГ на БСП за България“ На този
Коментари Харесай

Атанас Зафиров: Нека не забравяме историческата истина за Арменския геноцид и да я отстояваме

Декларация от името на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “

 

На този ден, 24 април, означаваме Международния ден в памет на жертвите от геноцида над арменците. Първоначално датата е оповестена за Международен ден за взаимност с арменския народ от Европейския парламент през 1987 година поради ужасните събития, станали през 1915 година в Османската империя. 

 

Историческите данни сочат, че в годините на Първата международна война западните арменци и целият арменски народ претърпява страшна и неописуема покруса. Младотурското държавно управление, преследващо своята националистическа и пантюркистка политика, в невиждани до тогава размери и с нечувана свирепост, провежда всеобщото избиване на арменци.

 

В интервала сред 1895 и 1921 година са избити 1 543 271 мъже, дами и деца. Прокудени отвън границите са над 1 млн. души. Това е една неописуема покруса за арменския народ, за която сигнализират и  тогавашни дипломати и интелектуалци от международния хайлайф.

 

Част от тези „ нещастници клети “, както ги назовава Яворов, намират своя втори дом в България. Българският и арменският нации са тясно свързани в своята историческа орис. Много арменци са намерили леговище на нашата територия и техните потомци имат в лицето на България своя татковина. И към сегашния миг тези хора са едни от най-лоялните български жители.

 

През 2015 година, в навечерието на 100-годишнината от геноцида над арменците, българското Народно заседание одобри декларация, в която призна осъщественото закононарушение. Така страната ни вписа своето име измежду тези над 35 страни по света, които признаха осъщественото незаконно действие. Затова дано през днешния ден, когато светът отбелязва 109-ата годишнина от всеобщото изтребване на арменците в Османската империя, да отдадем своята респект към жертвите. Нека да си напомним Яворовия вопъл и болежка, вплетени в една от най-прекрасните елегии – „ Арменци “ и да си обещаем да не позволяваме да се повтарят сходни трагични страници, да не демонстрираме толерантност към сходни злодеяния и да се противопоставяме на всяко принуждение. В името на мира, справедливостта и хуманността, дано не забравяме историческата истина и като цивилизовани хора да я отстояваме.

 

Историята помни! Ние помним!

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР